Az év legszebb nyolcvanegy éves autócsodája pedig...

2018.08.28. 18:00

Annyi újdonságot mutatnak be manapság a Pebble Beach Concours d'Elegance kapcsán Kaliforniában, hogy néha el is sikkad a lényeg: ez az esemény alapvetően a legszebb klasszikus autókról szól. Persze minden évben megválasztják a győztest, az idén például egy Alfa Romeo kapta a díjat.

Ezúttal egy Alfa Romeo 8C 2900B Touring Berlinetta lett a győztes, amelyet 1937-ben mutattak be a Párizsi Autószalonon. Összesen öt példány készült a nyolchengeres soros motorral épített típusból, amely a maga 180 lóerejével és 175 km/h körüli végsebességével kora leggyorsabb utcai autói közé tartozott. A hosszú orrú, áramvonalas kabinú karosszéria a Touring műhely munkája: a teli keréktárcsákkal és a fedett hátsó kerekekkel valahogy egyszerre elegáns és ügyetlen. A lényeg azonban az, hogy a konkrét példány tökéletes, korhű és jól működik – ezzel érdemelhető ki az első helyezés.

Az első díjal a konfetti-esőn túl egy Rolex óra és egy méretes serleg jár, de ahogy az Alfa tulajdonosa fogalmaz, a Best of Show ebben a műfajban a világbajnoki cím: általában komoly munka előzi meg, mielőtt valaki ilyen díjat kap, és jelentős befektetés – legtöbbször olyan mértékű, hogy a díj értéke eltörpül hozzá képest.