Horrorsztori miatt zárták be a kínai Ubert

2018.08.28. 11:41

Kínában is létezik az Uber-hez hasonló, okostelefonról rendelhető taxi-szolgáltatás. A Hitch nevű rendszert azonban lekapcsolták a napokban, miután egy kegyetlen gyilkossághoz használták.

didi hitch

A Didi Csuszing nevű cég rendszere három éve működik, és eddig durván egymilliárd utazást szerveztek le általa, amivel messze piacvezetőnek számít a hasonló elven működő hálózatok között. A napokban azonban komoly botrányba keveredett a cég, miután kiderült, hogy gyilkossághoz használták Hitch-et. Egy 27 éves férfit vettek őrizetbe, aki megerőszakolta, leszúrta, majd egy elhagyott hegyoldalban kidobta az autójából 20 éves utasát, aki egy háromnegyed órás útra fizetett be, és egy barátjához igyekezett.

A Hitch-et ezért önmagában aligha lehetne hibáztatni, de kiderült, hogy a Didi-hez néhány nappal korábban már befutott egy reklamáció, amelyben egy fiatal nő arról panaszkodott, hogy ugyanez a sofőr tiltakozása ellenére egy elhagyott útra vitte, és miután kiszállt, hosszan követte az autójával. Egyértelmű, hogy a Hitch rendszere nem dolgozta fel a reklamációt, mivel ha ez megtörtént volna, a kérdéses sofőr számára a rendszer nem közvetített volna újabb utast.

Az alkalmazás mögött álló céget várhatóan alapos átszervezés után engedig csak tovább működni – ahogy a kínai állam közleménye fogalmaz, jelentős működési hiányosságokat kell leküzdeni, amelyek jelenleg veszélyeztetik az utasok biztonságát és alapvető jogait.