Prototype 10: komolytalan jövőkép?

2018.08.28. 06:18

A hét végén megmutatták a Prototype 10-et, amelyről korábban sokat sejtető előzeteseket közöltek. A valóság valamivel kevésbé lelkesítő, mint a korábbi részletfotók alapján gondolhattuk: az együléses formatanulmányt szó szerint túlegyszerűsítették.

A tavalyi Prototype 9 után, amely múltidéző formájával érdekes színfolt volt a Pebble Beach Concours d'Elegance-on, a 10-es számú modellel egyszerre próbálták folytatni az épp csak megkezdett hagyományt, és valahogy mégis a márka jövőjébe bepillantást engedni. Alighanem ezért bízták a tervezést Karim Habibra, aki a BMW-től érkezett az Infinitihez. Ám aki csodát várt az új szakembertől, az csalódni kénytelen, legalábbis a Prototype 10 alapján biztosan. A jármű vonásaiból valahogy hiányzik a mozgalmasság, a fantázia. Nem kellemetlen látvány, de a baj az vele, hogy nehezen talál rajta fogást az emlékezet, annyira hiányoznak a jellegzetes részletek. A tavalyi Prototype 9 sok mindenért kritizálható, de ilyen baj nem volt vele.

Konkértumokat ráadásul nem árultak el – valószínűleg azért, mert lényegében egy üres héjról van szó, azaz műszaki tartalma lényegében nincs: ez azok közé a tanulmányok közé tartozik, amelyeket tisztán a formatervének kellene eladnia. De itt még a jól ismert formatervezői magyarázat sem segített: annyit sikerült kitalálni a jellegtelen idomokhoz, hogy a tanulmány az Infiniti közeledő villanyautós korszakának fizikai megjelenítése szeretne lenni. Nos, ha így van, az baj: kéne még néhány ötlet, feldobni az összhatást.