A Mercedes elvitte a DHL furgonját szétszedni, lebukott

2018.08.29. 17:37

A német posta saját fejlesztésű villanyfurgonját kibérelni vagy megvenni nem lehet, de úgy tűnik, a Daimler kémrészlegét ez nem igazán akadályozta benne, hogy szerezzenek egyet. Más lehetőség híján egy teszt-rendezvényről nyúltak le egy példányt, magukat ápoló vállalkozásnak álcázva, de a beépített GPS elárulta, hogy hova lett a hiányzó elektromos furgon.

A Streetscooter érdekes vállalkozás: a Német Posta maga fejlesztette, nagyrészt olcsó kínai alkatrészek megrendelésével és összeépítésével, de nem csak magának. Mostanra ez Németország legkelendőbb akkumulátoros elektromos autója, amely iránt számtalan vállalkozás érdeklődik. Ez érthető, mivel elfogadható áron kínálják – az alapmodell 40 ezer euró kedvezmények nélkül – és az a tény, hogy a postának megfelel, garantálja a célszerű kialakítását. Beszerezni viszont nem olyan egyszerű, mint egy átlagos autót, hiszen nincsenek Streetscooter kereskedések: az érdeklődőknek tesztelési lehetőséget szerveznek, így lehet közelebbről megismerni a járművet még vásárlás előtt.

Ezt a lehetőséget próbálta kihasználni a Mercedes hírhedt teszt-részlege – amely korábban a bérelt Tesla Model X-ek szétszedésekor már lebukott egyszer – és hamis néven bejelentkezve elhoztak egy példányt a tesztelésről. Csak azzal nem számoltak, hogy az autókban GPS jeladó van, így amikor a Német Posta munkatársainak feltűnt, hogy egy autó hiányzik, hamar kiderült, hogy a Mercedes stuttgarti bázisán kell keresniük.

A dologból nem lett azonnal ügy, az eset állítólag még tavasszal történt, és talán nem is derül rá fény, ha a Der Spiegelhez valahogy el nem jut a híre. Valószínű, hogy a Daimler és a Német Posta közti sokszálú kapcsolatot egyik fél sem kockáztatta volna azzal, hogy botrányt csinál, de itt egy újabb bizonyítéka annak, hogy ha a konkurencia titkainak kifürkészéséről van szó, az autógyárak semmitől sem riadnak vissza.