A Volkswagen vette volna meg a Teslát?

2018.08.29. 06:09

A hó elején merült fel az ötlet, hogy a Tesla visszavásárolhatja nyilvános részvényeit. Elon Musk azt twittelte, hogy a piaci ár felett venné vissza a részvényeket, amihez, ahogy írta, együtt lett volna a pénz is. Azt akkor sem, és azóta sem árulta el, hogy honnan lett volna tőke a drága manőverre, de most arról hallani, hogy a pénznek legalább egy része a Volkswagentől érkezett volna.

3

A Wall Street Journal írta meg, hogy a befektetők között lett volna a német autógyártó is. Összesen vagy 30 milliárd dollárra lett volna szükség a manőver végrehajtásához, amit nagyon kevés cég tudna egyedül finanszírozni, igaz ez a német autógyártóra is. Ugyanakkor nagyrészvényessé válhatott volna a VW, amely így egyrészt betekinthetett volna a Tesla kártyáiba, másrészt akár bele is szólhatott volna a cég vezetésébe.

A Bloomberg ugyanakkor úgy tudja, a legnagyobb befektető az a szaúd-arábiai állami befektetési alap, a PIF lett volna. Az alapkezelőnél állítólag nem örültek annak, hogy Elon Musk nyilvánosságra hozta a terveket. A pletykák szerint ezért is álltak el az üzlettől, és hintették el, hogy inkább egy másik villanyautó-gyártóba, a Lucid Motorsba fektetnek.

Elon Musk azt az érvet hozta fel a Tesla zárt részvénytársasággá alakítása mellett, hogy így nem hajszolná a céget egyébként kedvezőtlen döntésekbe minden negyedévben a kötelező nyilvános pénzügyi jelentés, ami a Model 3 nehézkes gyártás-indítása után érthető, hogy felmerült. Ám ez sem jelentett volna feltétlen stabilitást: a zárt társaság tulajdonosai ugyanúgy megingathatják a cégvezetést, ha a működés veszteséget hoz, mint ahogy most a részvényesek.