Lego-Bugatti egymillió alkatrészből

2018.08.30. 17:51

Úgy néz ki, a Bugatti és a Lego szakembereinek túl sok idejük marad – nyilván ezt kötötték le a a működőképes, életnagyságú, Technic elemekből álló Chiron utánzatt elkészítésével, amelyet Lego motorok mozgatnak, akár 20 km/h-val.

Az már nem újdonság, hogy valaki időnként lemásol egy autót Lego-kockákból 1:1-es méretarányban, de az azért nem gyakori, hogy az építmény haladni is képes. Most viszont ilyen járművet hoztak össze az építőjátékból. Messziről nézve nem is olyan feltűnő, hogy nem valódi sportkocsit látunk: a felületeket a hatszögletű Technic-sejtekből egészen precízen meg tudták mintázni, a kerekek pedig a Chironról érkeztek. Az összkép olyan, mintha csak valami fura mintás fóliával burkoltak volna egy valódi Chiront.

Valójában nem erről van szó: durván egymillió Lego-alkatrészből rakták össze a járművet. Összesen 339 fajta elemet használtak, és több mint 13 ezer munkaórát emésztett fel a művelet, a tervezési fázissal együtt. A hajtást is Technic-ből oldották meg: a 2305 kis Lego Power Function motor összesen 5,3 lóerőt és 92 Nm csúcsnyomatékot ad hat össze, ami a durván másfél tonnás szerkezetet úgy 20 km/h-val képes mozgatni.

A teszteléshez a valódi Chiron tesztpilótáját, az egykori Le Mans győztes Andy Wallace-t hívták meg, aki a VW csoport tesztpályáján gurulgatott Ehra Lessienben, bár messze nem négyszázas tempóval.