Audi-szerű spoortos kombi a Hyundaitól

2018.09.04. 06:14

A nagy autógyártók többsége legfontosabb piacai számára külön húzómodelleket fejleszt. Így tesz a Hyundai is, most épp Kínában mutatták be a Celesta Yixing nevű kompakt, és kifejezetten sportos kombit.

Úgy látszik, ez a legújabb divat Kínában: a Volkswagen is hasonló autót mutatott be Grand Lavida néven, most pedig a Hyundai Celesta szedánból készült el a rövid kombi vagy hosszú ötajtós, ahogy tetszik. A 4,4 méter hosszú autónál láthatóan az volt a legfontosabb szempont, hogy hátul bőséges helykínálatot nyújtson, így a csomagtér nem is lett valami tágas, csupán 468 literes.

Cserébe tényleg látványos formatervet kínál a típus, nagy hatszög-hűtőráccsal és lendületes ívű öv- valamint tetővonallal. Hunyorítva egészen olyan, mintha egy Audit látnánk, ami nem meglepő, tudván, hogy a német luxusmárka mennyire meghatározó jelenség Kínában: a legfontosabb emberek huszonéve Audival járnak, így az üvöltő hűtőrácsos formaterv Kínában még könnyebb sikert ígér, mint bárhol másutt a világon.

A Celesta Yixing egyébként meglehetősen átlagos, alighanem az i30-éval rokon technikára épül, a motorterébe pedig 1,6 literes 122 lóerős, vagy 1,4 literes, turbós, 130 lovas benzinmotor kerülhet.

Európának persze a közelébe sem hozzák, pedig nem volna különösebben dága: átszámítva 3,3 millió forint körül lenne az alapára.