Megszabadul a felesleges Opel mérnököktől a Peugeot

2018.09.05. 13:57

Ahogy korábban már hallani lehetett, a Peugeot csoport jelenleg akkora fejlesztési kapacitással rendelkezik az Opel átvétele miatt, amely két autógyártónak is sok lenne. Ezért a Rüsselsheimben működő fejlesztőközpont egy részét most egy külső cégnek adják át.

opel rüsselsheim

A mintegy 2000 főt foglalkoztató hajtáslánc- és járműfejlesztő részlegeket a Segula Technologies nevű vállalat veszi át, amely kifejezetten mérnöki szolgáltatásokat kínál világszerte. Az Opel szerint a Segula vállalta, hogy a kérdéses munkahelyeket 2023-ig biztosan megtartja.

Ahogy várható volt, a Peugeot csoport most pontosan azoktól a részlegektől szabadul, amelyeknek biztosan nem látná hasznát, hiszen mind a motorokat és a váltókat, mind a szabvány platformokat a teljes Opel választékban is a PSA szabvány megoldásaira cserélik, amelyeket Franciaországban fejlesztenek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Segula milyen feladatokat talál majd az Opelnél feleslegessé vált fejlesztők számára, de a rüsselsheimi jármű- és motorfejlesztő részlegek sok évtizedes tapasztalata nagy érték. Szinte biztosan akadnak olyan cégek – főként Kínában – amelyek nagy hasznát látnák ennek a tapasztalatnak, de az sem kizárt, hogy egykori európai vagy amerikai konkurensek számára fejleszthet majd a Segula új német részlege.

Az üzlet anyagi részéről nem esett szó. Az sem lehetetlen, hogy az Opel ingyen adja fejlesztési részlege egy részét, csak azért, hogy csökkentse saját fenntartási költségeit. A cég vezérigazgatója, Michael Loscheller azonban hangsúlyozta, hogy az így leválasztott cégrészben az Opelnek nem lesz semmiféle érdekeltsége a jövőben.