Repülő-utasokat rabolna a Volvo legújabb járműve

2018.09.05. 15:26

A Volvo ismét határozott lépést tett abba az irányba, hogy autógyártóból közlekedés-szolgáltatóvá legyen. A 360c nevű tanulmányuk ugyanis olyan négykerekű, amelyet nem csak vezetni nem kell, de ébren sem kell lenniük az utasainak.

A lényeg az, hogy a 360c teljesen önvezető jármű, amelyben a hagyományos kezelőszervek sincsenek már meg. A Volvo ráadásul azt mondja, nem is az autók alternatívájának szánják, sokkal inkább a rövid, 300 km körüli repülőutak helyettesítésére lehet alkalmas. A járművet úgy alakították ki, hogy aludni, dolgozni, étkezni és szórakozni is alkalmas környezet legyen egy, vagy legfeljebb két fő számára.

A gyáriak szerint csak az Egyesült Államokban 740 millióan repülnek rövid távon, olyan útvonalakon, mint a Houston-Dallas, a New York-Washington vagy a Los Angeles-San Diego viszonylatok. Számukra az autonóm kapszula olcsóbb és kényelmesebb alternatíva lehetne, és a reptéri komplikációkat is beleszámolva az utazás időszükségletébe, nem is lenne lassabb, a vasúthoz vagy a buszhoz képest pedig sokkal nagyobb kényelmet biztosíthat a 360c.

A Volvo vállalati stratégiáért felelős alelnöke, Marten Levenstam szerint a 360c nem adja meg a választ minden kérdésre, sokkal inkább a kérdések feltevését hivatott segíteni. „Afféle párbeszéd-indítónak szánjuk, amely új ötletek és megoldások felé vezet, ahogy egyre többet tanulunk a témáról” - mondta a tanulmányról.

Ugyanakkor egy terület biztosan van, amelyben a 360c iránymutató lehet: a kommunikációs rendszere. A Volvo biztonsági központja által fejlesztett, fény- és hangjelzés-rendszert úgy fejlesztették ki, hogy mindig egyértelművé tegye, mi lesz az önvezető jármű következő lépése. „Hiszünk benne, hogy ebből a megoldásból lehet univerzális szabvány, amely megteremtheti az önvezető járműveknek és a többi úthasználó közös nyelvét, függetlenül attól, hogy az adott járművet hol gyártották.” - mondta Malin Ekholm, a Volvo Cars biztonsági központ alelnöke.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.