A Tesla lenyomta a BMW-t Amerikában

2018.09.08. 11:05

Úgy tűnik kezd beérni Elon Musk terve, és a hatásosan felépített márkanév mögött egy igazi, tömeggyártásra is képes autógyár kezd kirajzolódni. A Tesla ugyanis augusztusban közel 18 ezer Model 3-at adott el Amerikában.

Ezzel több hangzatos rekordot is magáénak mondhat az amerikai villanyguru. Először is, már most majdnem megduplázták a Nissan Leaf 2014-es amerikai rekordját, pedig még hátra van négy hónap az évből. Aztán augusztusban csak a Model 3-ból többet adtak el, mint a BMW minden típusából összesen, és a világon egy hónap alatt ennél több elektromos modellt még egy gyár sem értékesített.

Persze ezeket a jól csengő kijelentéseket érdemes egy kicsit árnyalni. Az amerikai piacon valóban lehagyta a Leafet a Model 3, de globálisan nézve már annyira nem nagy a különbség, hiszen a Teslának egyelőre nincsen érdemi piaca Amerikán és egy csipetnyi Európán kívül.

Ugyan a BMW legtöbb modelljét tényleg lehagyta a Model 3, de ha hozzászámoljuk az X-es típusokat, amik valami miatt Amerikában már kiesnek a „passenger cars” azaz talán utasautónak fordítható kategóriából, akkor a Tesla azért rendesen kikap  a BMW-től. Az viszont tény, hogy a Model 3 az egyhónapos eladások villanyrekordere.

A kezdeti nehézségek után úgy tűnik kezd felfutni a Model 3 gyártása, amitől a veszteséges negyedévek sorát követően a cég pénzügyeinek rendeződését várják. Bár ez a rekorder augusztus még mindig nem adja ki a heti ötezres darabszámot, amit ezek szerint csak a határidő hetére tudtak elérni ideiglenes sörsátrakban felállított gyártósorokkal. És akkor a 400 ezer előrendelésről még nem is beszéltünk. Ebben az ütemben még mindig másfél éves a várólista.