Nagyon okos fényszórórendszeren dolgozik az Apple

2018.09.08. 17:29

Újabb autós szabadalmat nyújtott be az Apple, ezúttal fény- és képvetítő rendszer néven. Lényegében az új koncepció azzal segíti az éjszaka közlekedő autósokat, hogy kiemeli a rosszul látható veszélyforrásokat.

A megoldás két részből áll, egy meglehetősen szofisztikált, változtatható fényerőjű led mátrix fényszóróból és egy szélvédőre vetített képernyőből. Mind a két rendszer alapvetően egy halom szenzorra támaszkodik, majd az autó környezetéről begyűjtött adatokat számítógép elemzi, veszélyforrásokat keresve.

Az így felismert kivilágítatlan gyalogosok, furán mozgó autósok, árnyékos kátyúk és alig látható felfestések külön fénycsóvát kapnak az arcukba. Sőt a rendszer elméletben képes a többi közlekedő mozgását előre jelezni és a várható útvonalukat is bevilágítja, ráadásként pedig a megcsillanó felületekről elveszi a fényerőt. Ezzel lényegében az emberi észlelés számára sokkal könnyebben kiértékelhetővé válik az éjszakai út képe, egyenletesen bevilágított környezetben autózhatunk, túl sötét, és a sötéthez szokott szem számára túl világos pontok nélkül.

A trükkös fényszóró mellé kiegészítésként egy Head-Up Display-t is levédettek, ami az Apple szerint egy sisakban is helyet foglalhat, ez vadászgép pilóták számára akár még jó ötletnek is tűnhet, de azért a biztonság kedvéért simán a szélvédőn is működik. Olyan esetekben, ahol a fény kevés lenne, a vetített kijelző emelné ki a veszélyeket, például bepöttyözné az alig látható gyalogosokat, és becsíkozná a rosszul látható útszéleket.

Az Apple meglehetősen gyakran ad be hasonlóan modern szabadalmakat, de ezekből azért nem mindig lesz egyből működő termék. Az viszont biztos, hogy ha egyszer tényleg megvalósul, sok éjszakai balesetet tud majd megelőzni.