A Porsche kaphatja meg a Lamborghinit

2018.09.11. 06:42

Úgy néz ki, a káosz és pazarlás éveinek lassanként csak vége lesz a Volkswagen birodalomban: a márkákat ésszerűen próbálják csoportosítani, hogy megszűnjenek a párhuzamos fejlesztések. Ennek a törekvésnek a részeként kerülhet át a Lamborghini irányítása a Porschéhez, méghozzá nem is sokára.

porschelambo

Állítólag már 2019 első napján átveheti az irányítást a Porsche, bár nem tudni, hogy ez mennyiben érintheti a már most is folyó fejlesztéseket. Mindenesetre van rá esély, hogy a Porsche irányításával elkezdődik az a fejlesztési folyamat, amelynek az eredménye egy, az Audi, Lamborghini és Porsche sportkocsikban egyaránt használható szabvány műszaki alap lehet – a pletykák szerint egy moduláris alumínium platformról lenne szó – amellyel jelentősen csökkenthetnék a jövőbeli sportkocsifejlesztések költségeit.

A VW csoporton belül eddig két sportkocsi-fejlesztési részleg működött, aminek történelmi okai vannak. A Porsche eredetileg önálló sportkocsigyártóként működött, amely csak laza kapcsolatban állt a Volkswagennel, míg 2009 és 2012 között komplikált tőzsdei manipulációk eredménye képpen be nem olvadt az óriásvállalatba. Korábban az Audi, és a kezelésében álló Lamborghini volt az első számú sportkocsifelelős a cégnél – ide nem számítva a megalomán Bugatti projektet – így volt is némi belső súrlódás, ám úgy tűnik, ennek a Lamborghini átadásával vége lehet, és kezdődhet a kínálat ésszerűsítése.

Az egységesítés persze nem egyszerű feladat. Az Audi és a Lamborghini középmotoros sportautói konstrukciós szempontból sem hasonlítanak a Porsche kínálat hétköznapokban sokkal használhatóbb darabjaira. Ám a közös műszaki alapok kialakítása – mondjuk az R8, a 911-es és a Huracán esetében – nem is lehetetlen, és a folyamat jövőre meg is indulhat, ha minden a tervek szerint alakul.