Elhunyt Don Panoz

2018.09.12. 15:10

Don Panoz az 1990-es években bukkant fel az autósportban. Először versenypálya-tulajdonosként, majd saját sport- és versenyautó-építő vállalkozásával tette egyre ismertebbé a nevét.

Don Panoz olasz családból származó amerikai volt, aki a gyógyszeriparban szerzett magának vagyont az 1980-as években. Cége, az Írországban bejegyzett Élan Corporation a nikotintapasz szabadalmaztatásával vált sikeressé. Később visszatérve amerikába borászatba fektetett: a Chateau Elan Wineryt is sikerre vitte. Motorsport közelébe fia, Dan Panoz gyengén muzsikáló vállalkozása, a Panoz Auto Developement sodorta. 1996-ban megvásárolta a Road Atlanta versenypályát, és egy évvel később megalapította a Panoz Motorsport nevű céget. Első versenygépe, a Reynard segítségével kifejlesztett Esperante GTR-1 a leggyorsabb nem gyári versenyautó volt 1997 és 1999 között a világ hosszú távú versenyein, és talán az egyetlen komoly GT1 prototípus orrmotoros elrendezéssel. Az ezüst színű, Ford motoros autók, amelyek Le Mans-ban egyenrangú ellenfelei voltak a gyári BMW-knek, Porschéknak, Mercedeseknek és Toyotáknak, egy csapásra világhírűvé tették a Panoz nevet.

Később erre az ismertségre alapozva alapozva utcai autók gyártásával is próbálkozott Panoz, és több kisebb versenyautó-gyártó – a G-Force és a Van Diemen – felvásárlása révén a versenysportban is aktív maradt. Szintén Panoznál indult a Deltawing projekt pályafutása, amelyet később igyekeztek utcai autóvá fejleszteni. Pálya- és csapattulajdonosként is aktív maradt az utolsó percig.

Panoz hasnyálmirigy-rákban halt meg: a beszámolók szerint családi körben, békés körülmények között távozott. 83 éves volt.