Belháború várható a Škoda és a VW között

2018.09.14. 06:28

Állítólag már folynak a tárgyalások arról, hogy a Superb gyártását a Volkswagen vegye át, de a cseh márka szakszervezete szerint erről szó sem lehet.

„Kategorikusan elutasítjuk a lehetőségét is annak, hogy a Superb gyártását Csehországon kívülre költöztessék.” - írta a szakszervezet legutolsó hírlevelében. A Superb aktuális generációját a Škoda Kvasny üzemében állítják elő, de állítólag arról folynak a tárgyalások, hogy Emdenbe költöztessék a gyártást, ahol egyébként jelenleg a Passat gyártása folyik. A döntés logikus lenne, hiszen a két típus az MQB alkatrészrenszernek ugyanazokra az elemeire épül, azaz a Passat gyártósorán különösebb nehézségek nélkül gyártható lenne a Superb, és viszont. Ugyanakkor a helyzet nem mentes minden politikai éltől: a gyártás áthelyezésével a VW német munkahelyeket menthet meg, akár egy gyárbezárást is megakadályozhat, ugyanakkor a Škodánál némi joggal tarthatnak tőle, hogy a márka egyes típusainak külföldre költöztetésével a cseh üzemek kerülhetnek veszélybe.

Tavaly már hallhattunk a belső feszültségekről: akkor a német szakszervezetek féltékenykedtek a Škoda sikereire, de úgy néz ki, a VW csoport nem tud olyat lépni, amivel mindenki elégedett lenne. A Škoda és a Volkswagen illetékesei egyelőre nem reagáltak a szakszervezetek tiltakozására.