Hidrogénhajtású kamiont mutat be a Hyundai

2018.09.17. 17:17

Nemrég állt forgalomba Szöulban az első üzemanyagcellás, kompozit autóbusz, a Hyundai Elec City, amely, ha beválik, ellepheti az észak-koreai főváros utcáit. A szeptember 20-án kezdődő hannoveri IAA-n az Elec City mellett bemutatkozik a Hyundai legújabb üzemanyagcellás járműve, az Xcient Fuel Cell is.

hfcet

Az új hidrogénes Hyundai teherautó az Xcient kamioncsaládon alapszik, de a tervezők megpróbálták alaposan megkülönböztetni a hagyományos dízel változattól. A hidrogénmolekulák kapcsolataira utalnak a hűtőrács hatszögletű lyukai. A rakteret kívülről teljesen leburkolták, így hátul nincsenek sárvédőívek. Néhány műszaki adatot is megosztottak a gyáriak: a villanymotorok összesen 679 lóerőt juttatnak a kerekekre, a jármű végsebessége 113 km/h, egy feltöltéssel pedig 482 kilométert tud majd megtenni.

Az Xcient Fuel Cell-t nem véletlenül az idei IAA-n mutatják be, ugyanis a Hyundai teherautógyártó részlegének eltökélt szándéka, hogy ezzel a járművel vesse meg a lábát az öreg kontinensen. A koreai gyártó tervei szerint már a jövő év elején megkezdik a hidrogénes Xcient sorozatgyártását, amely az EU-s támogatásokból épülő európai hidrogéntöltő hálózatnak köszönhetően Európában el is kezdhet terjedni a következő évek során.