Hennessey Goliath: erre már nagy szükség volt

2018.09.26. 11:18

Alighanem az AMG tehet róla, de az is lehet, hogy a Disney, mindenesetre az elmúlt évek egyik jól látható irányzata a luxusautó-gyártásban a hatkerekű pickupok szaporodása. A műfaj gyökerei a G osztály AMG-féle 6x6-os kiviteléhez nyúlnak vissza, de úgy néz ki, a tökéletességig mégis Amerikában fejleszti a Hennessey Performance.

Az ő alkotásuk a Goliath nevű hatkerekű, amelynél nehéz nagyzolóbb gépjárművet elképzelni is. Az alapja a Chevrolet Silverado, amely nemrég kapott új fazonú karosszériát, de márkanévként más a Hennessey áll az orrán, a felirat mögött pedig a Corvette kompresszoros V8-asának 714 lóerős és 914 Nm csúcsnyomatékú változata található. A hatkerekű ráadásul egy 20 centis futómű-emelést is kapott, illetve 94 centi átmérőjű terepgumikat 20 hüvelykes felniken. Így aztán a sofőr mindenki fölé magasodhat, miközben akár öt másodpercen belül elérheti a százas tempót, ha szükségesnek érzi. Ez azonban még csak nem is a legdurvább elérhető változat: állítólag dolgoznak egy nagyobb lökettérfogatú motoron, amely 800 lóerő körüli teljesítményt ígér.

Valószínűleg akármennyit építhetne belőle a Hennessey Peformance, de talán hogy magasan tarthassák az árát, összesen 24 példányt terveznek előállítani. Egy példány 375 ezer dollár, azaz mintegy 103 millió forint, de ez csak az alapár: a további motortuninggal, és egyéb extrákkal – például Brembo fékrendszerrel és a belső térhez kínált kiegészítőkkel – tovább emelhető az összeg. És van egy olyan érzésünk, hogy a Goliath így sem marad a Hennessey nyakán, hiszen mindig van olyan, akinek autóból is a létező legnagyobb kell, bármi áron.