Német központot alapít a kínai autógyár

2018.09.26. 06:22

Egyelőre tervezőközpont felállításáról döntött a Chery Frankfurt külvárosában, de ezt nyilvánvalóan csak az első lépésnek szánják. A cél az európai piacra való bejutás: az Exceed nevű márka bevezetését tervezik, igaz, csak 2020 után.

420A9987

A kínai autógyárak európai tervei eddig rendre kudarccal végződtek, pedig akadt próbálkozó bőségesen. A Brilliance vagy a Shanghai Auto kezében levő MG érdemes említésre, de egyik sem volt képes évi néhány száznál több autó értékesítésére. A Borgward és a Qoros még eddig sem jutott, pedig látszott, hogy fejlesztési pénz, elszántság és szakértelem is akadna, ám az európai piac telítettsége és a verseny intenzitása még a piaci bevezetés előtt bizonytalan idejű halasztásra kényszerítette mindkét márkát. A Qoros alapításában már részt vett a Chery, amely Kínában egyébként jórészt Európában terveztetett, és viszonylag korszerű műszaki tartalmú modelleket forgalmaz, ám Európában eddig csak az olasz DR Automobiles forgalmazta a cég néhány modelljét, kevés sikerrel.

Most azonban úgy néz ki, komolyan megpróbálkoznak az európai piaccal. „Ha a Chery nemzetközi márkává próbál válni, Európába kell mennünk” - mondta a cég elnöke, Tongyue Yin. Januárban alapítottak is egy céget Chery Europe GmbH néven, és elkezdték kialakítani az európai bázist, amely Raunheimben, Frankfurt egyik külvárosában van. A tervek szerint egyelőre 30-50 főt foglalkoztatnának. A közponban autótervezéssel és fejlesztéssel, valamint marketing- és sales-tevékenységgel foglalkoznak majd a tervek szerint, előkészítendő az Exceed márka itteni bevezetését.

Az Exceed TX SUV révén tavaly ősszel, Frankfurtban már bemutatkozott a márka, de ennél sokkal többre lesz szükség, ha meg akarnak kapaszkodni a kontinensen. Kereskedő- és szervizhálózatra, reklámkampányokra, és persze versenyképes termékekre, amelyek valamilyen módon kiemelkednek a vetélytársaik közül. Érdekes lesz látni, hogy a kínai gyártó képes lesz-e megkapaszkodni Európában, vagy a korábban hiába próbálkozók sorsára jut.