Nem láttad véletlenül a legelső Lotust? Nagyon keresik

2018.09.28. 10:02

Idén hetven éve, hogy a brit autótervezés legendája, Colin Chapman megépítette első autóját, egyben az első Lotust. A történelmi első autónak jó ideje semmi nyoma, pedig már nagyon keresik.

Az a bizonyos első Lotus
Az a bizonyos első Lotus

1948 volt az év, hogy az akkor húszéves Colin Chapman barátnője szüleinek londoni garázsában összerakta élete első saját autóját. Azaz ez még nem volt teljesen saját tervezés, egy Austin Seven-t használt donornak a később világhírűvé lett tervező a Lotus Mark I-eshez. Az autóval még versenyezgetett is, majd nem sokkal később már a második autóján dolgozott, az 1-est pedig '50 novemberében eladta 135 fontért valakinek, akiről annyi maradt fent, hogy valahol Anglia északi részén élt. 

A könnyű versenyautók atyja, Colin Chapman
A könnyű versenyautók atyja, Colin Chapman

A Lotus évtizedek óta próbál nyomára akadni alapítója első autójának, eddig sikertelenül. Most Chapmban fia, Clive is beszállt a keresésbe, ő azt gyanítja, az autó már régen elkerült Nagy-Britanniából. Ha megvan még egyáltalán, akkor ez tényleg elég valószínű, mert a szigetországban annál nagyobb a híre a történetnek, minthogy ennyi éven át rejtőzködni tudjon az autó. A Lotus reméli, a mostani hírverés eljut minden gyűjtőig, világvégi pajtáig. Nagy sztori lenne, ha még idén, építésének hetvenedik évében előkerülne Chapman autója és kiderülne, hol és hogyan telt neki ez a hét sötét évtized.