Nem jutott páncélozott elnöki limó? Vegye meg ezt!

2018.10.01. 18:15

Tulajdonképpen a Beast, és Putyin luxuslimuzinja is van olyan magas és széles, mint egy nagyobbacska luxusterepjáró, de a Cullinant, a Rolls-Royce óriásbatárját egyik sem növi túl. Különösen ha egy ilyen nyújtott kivitelről van szó.

Eredendően nagy limuzinokból alakították ki a sofőrös elnöki autókat, de egy ideje azért azon sem lepődünk meg, ha egy szép nagy terepejáróból készítenek busz-hosszúságú változatot. Ha jobban megnézzük, magasságában a Beast, az amerikai elnöki jármű is közelenbb áll egy SUV-hoz, mint egy személyautóhoz – talán erre gondolhattak a német Klassen szakemberei, amikor úgy döntöttek, a világ egyik legdrágább terepjárójából, a Cullinan-ből is készítenek egy ilyen elnöki kivitelt.

A szögletes formán nem kellett sokat alakítani, hogy a középső, bő méteres toldat a szerves részének tűnjön, így a Cullinan hossza a beavatkozás után 6,357 méter lett. A toldás egyebek közt magasabb tetővonal és nagyobb felületű tetőablak kialakításával járt, de ránézésre ezek a kevésbé feltűnő apróságok.

A belső teret igyekeztek még fényűzőbbé tenni, bár ez nem lehetett egyszerű, hisz az alap Cullinan sem épp fapados. Mindenesetre az autó iPhone-ról irányítható feldézeti rendszereket, a sofőrt és az utasteret elválasztó leereszthető ablakot, LED-es belső világítást és Band & Olufsen hifit kapott. A leglényegesebb változtatásnak mégsem a fent felsoroltak nevezhetők, hanem a páncélzat, amely szintén alapáron jár. Igény szerint VPAM Level 7 vagy Level 9 szintű védelmet kaphat az autó – nyilván a gyengébbik jár, az erősebb feláras – amely lényegében az összes elterjedt puska-kaliberű hadilőszer ellen védelmet ígér.

Nyilván nem egészen lényegtelen, hogy mennyibe kerül mindez. A Klassen 1,8 millió euróért, azaz átszámítva úgy 582 millió forintért ad egy ilyet. Ez ugyan rettentő sok pénz, de ha onnan nézzük, hogy még mindig akadnak drágább sportkocsik a piacon, és ennél a járműnél csak egy harckocsiban lehet valaki nagyobb biztonságban, akkor tűnhet nagyszerű befektetésnek is.