A Peugeot sem fejleszt tovább dízelvonalon

2018.10.08. 06:46

A Párizsi Autószalonon idén a dízeltől elfordulás lett a slágertéma. Három évvel a Volkswagen dízelbotránya után a legtöbb gyártó hangosan kihátrál a zsugorodó dízelpiacról. Most épp a Peugeot-nál mondtak egész konkrétakat dízelügyben.

IMG 3239

Hónapok óta téma, hogy a Peugeot is szakít a dízelekkel a jövőben, így annyira nem is meglepő nyilatkozatot adott a PSA-csoport termékigazgatója az Autocarnak. Laurent Blanchet a párizsi szalonon mondta, hogy egyelőre leállnak az új dízelmotorok fejlesztésével. Nem végleges a döntés, de szeretnék látni, merre megy a piac, és ha esetleg változnak a trendek, nem zárják ki, hogy folytatják a munkát. 

Hogy a trendek mik lesznek a következő években, Blanchet sem tudja, de az szerinte is tisztán látszik, hogy a dízelek leszállóágban vannak. A dízelbotrány óta erősen a közbeszéd része lett, hogy a dízelnek nincs jövője. Nem kedvez nekik sem a botrány, sem az, hogy egyre több nagyvárosnak van kész menetrendje a dízelautók kitiltására. A bizonytalanság már a piacon is meglátszik: Európában sokáig ötven százalék körül mozgott a dízelek piaci aránya, de már mélyen negyven százalék alá zuhant és látva, hogy már a gyártók is egyre inkább lemondanak róla, innen már aligha mászik vissza.