Ezek közül kerül ki a következő Év Autója

2018.10.08. 15:30

Ebből a negyvenkét autóból a következő fordulóba már csak hét jut – a rövidített lista a jövő év elején lesz nyilvános – és a Genfi Autószalonhoz kapcsolódóan március elején derül ki, hogy melyik típus kaphatja meg a 2019-es Év Autója díjat.

coty19j42

A lista most még hosszú: a gyártók igyekeznek minden újdonságukat bejuttatni a jelöltek közé. Ám az idén feltűnően sok a listán a német luxusmárkák terméke: a Mercedes és a BMW hat-hat, az Audi öt vadonatúj típust nevezett be, azaz a három cég adja a teljes lista 40%-át. De egyébként is a luxus- és prémium-modellek nyomasztó fölénye a jellemző az idei újdonságokra, míg valódi tömegmodell alig akad. Talán a Dacia Duster, a Ford Focus és a Kia Ceed sorolható ide. Az is feltűnő, hogy mennyire hiányoznak a kisebb autók, ilyen az Audi A1-esen és a Suzuki Jimnyn kívül nincs is.

Alternatív hajtású járműből az idén csupán három szerepel a listán, pedig ennél jóval többet mutattak be, de például az Audi E-tron Quattrót hiába gyártják már, úgy néz ki, az idén már nem vezetik be elég országban ahhoz, hogy a díjra esélye legyen. Így a tisztán elektromos modelleket csak a Jaguar I-Pace és a második generációs Nissan Leaf képviseli, míg a hidrogén-hajtású modelleket a Hyundai Nexo.

A teljes lista így fest:

Év Autója 2019 jelöltek
Alpine A110
Aston Martin Vantage
Audi A1
Audi A6
Audi A7
Audi Q3
Audi Q8
BMW 3-series
BMW Z4
BMW 8-series
BMW X2
BMW X4
BMW X5
Citroën Berlingo/Opel Combo/Peugeot Rifter
Citroën C5 Aircross
Dacia Duster
DS 7 Crossback
Ford Focus
Honda CR-V
Hyundai Nexo
Hyundai Santa Fe
Jaguar E-Pace
Jaguar I-Pace
Jeep Wrangler
Kia Ceed
Lamborghini Urus
Lexus ES
Lexus LS
Lexus UX
Mercedes-Benz A-class
Mercedes-Benz B-class
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz GLE
Mercedes-Benz G-class
Mercedes-AMG GT 4 door
Nissan Leaf
Peugeot 508
Rolls-Royce Cullinan
Seat Tarraco
Suzuki Jimny
Volkswagen Touareg
Volvo V60