Kulcsfigura távozik a Mercedes vezetéséből

2018.10.09. 06:51

Néhány napja jelentették be, hogy a Daimler a svéd Ola Kalleniust nevezi ki következő vezérigazgatójának Dieter Zetsche helyére. Úgy tudjuk, ennek a következménye, hogy egy másik csúcsvezető, a pénzügyi igazgató is távozik a Daimlertől.

uebber

Bodo Uebber azt közölte a felügyelőbizottság elnökével, hogy jövő decemberben lejáró szerződését már nem újítaná meg, miután a cégvezetés úgy döntött, hogy a jelenlegi fejlesztési igazgatót, Ola Kalleniust jelöli a vállalatcsoport vezérigazgatójának. A posztra állítólag a pénzügyi vezető is pályázott, de alulmaradt – alighanem ezek után nem számíthatna zökkenőmentes munkakapcsolatra a következő vezetőséggel.

A Mercedesnél persze nem mennek gyorsan a dolgok: a most meghozott döntések megvalósítását csak jövőre kezdik el, mivel azokat még jóvá kell hagynia a részvényesek közgyűlésének, amit 2019 májusában tartanak. Ezek után várható, hogy Kallenius átalakítja a Daimler vezetését saját elképzelésének megfelelően, miközben Uebber lassan átadja majd a feladatait majdani utódjának.

Állítólag Uebber a Daimler csoport teljes átszervezésének szellemi atyja, amelynek nyomán a vállalat nagy részlegei – a személyautó-gyártó, a haszonjármű-gyártó, valamint a mobilitási szolgáltatásokat szervező rész – a korábbinál nagyobb önállóságot nyertek. Munkáját azonban sokan kritizálták házon belül, elsősorban magas költségei miatt, amelyek állítólag elérték az egymilliárd eurót, miközben egyelőre nem látszik, hogy az átszervezésnek bármilyen hatása lett volna a cég nyereségtermelő képességére. Belső források szerint ennek köszönhető, hogy végül nem ő, hanem Kallenius lesz a Daimler AG új vezérigazgatója.