Így lett izgalmas autó egy Volkswagenből

2018.10.11. 16:40

A Volkswagen ausztrál képviselete néhány lelkes gyakornok, néhány bőkezű beszállító és egy művész segítségével készített egy olyan Arteont, amely nem csak képtelenül gyors, de legalább ugyanennyire feltűnő is.

Nem ez az első alkalom, hogy gyakornokok alakítanak át egy VW-t az ausztrál képviseletnél: tavaly egy V6-os Amarokot tuningoltak rommá, amíg értékelhető időt nem futottak vele a helyi time attack bajokságon. Az idén egy alkalmasabb autót választottak alapnak: egy turbós négyhengeres Arteont, amelyet azzal a céllal kezdtek átépíteni, hogy 4 másodpercen belül gyorsulhasson százra.

Az autót becsövezték, áthangolták a futóművét, kapott új, hatásosabb fékeket, a motor teljesítményét pedig 483 lóerőre növelték. Mindezt olyan cégektől kapott alkatrészekkel, amelyek profi tuningból élnek – a végeredmény is ezt tükrözi. A gyorsulási idő százra 3,9 másodpercre csökkent, de ami lényegesebb, a feleslegtől megszabadított, becsövezett, leültetett autó elvben tökéletesen alkalmas arra is, hogy az Amarokhoz hasonlóan elindítsák egy time attack futamon. A helyszín ezúttal a Sidnem Motorsport Park lesz, ahol Renato Loberto próbálkozik majd pályarekord felállításával.

Talán az autó elnevezéséből kiindulva döntöttek úgy, hogy igazi art cart – afféle festővászon-autót – faragnak belőle. A mintát egy helyi művész, Simon Murray, művésznevén Kade készítette: az 1970-es és 80-as évek stílusát idéző színes, szivárványos, csillagos, pszichedelikus mintázat tényleg kiemeli az Arteont tucat-társai közül, és egyértelműen ez is volt a készítők célja.

Hogy tényleg ez-e a leggyorsabb Arteon, azt nem könnyű megállapítani – simán lehet, hogy készült már durvább tuning a típushoz másutt – de biztosan ott van az élmezőnyben.