Rolls-Royce-szal teszi nevetségessé a szigorú szankciókat a koreai diktátor

2018.10.15. 07:19

Kim Dzsongun nemrég megmutatta Rolls-Royce Phantomját, s tette mindezt akkor, amikor az amerikai külügyminisztert fogadta Phenjanban. Erős kifejezése ez annak, mennyire nem működnek a luxuscikkekre vonatkozó tiltások, na meg annak, hogy az észak-koreai diktátor ebből nem akar titkot csinálni.

kim-jong-un-rolls-royce

Észak-Korea harmadik generációs diktátora, Kim Dzsongun hírhedten nagy troll. Júliusban például ahelyett, hogy az Észak-Koreába utazó amerikai külügyminisztert fogadta volna, meglátogatott egy krumpliföldet a nem mellesleg részben katasztrofális élelmiszerhiányáról ismert országban. A napokban ugyanezzel a külügyminiszterrel, Mike Pompeóval találkozott, az eseményre pedig látványosan egy olyan autóval érkezett, aminek az embargó miatt nem is szabadna az országban lennie. 

Észak-Koreába sokféle termék exportját nemzetközi egyezmények tiltják, így például az európai luxuscikkekét is. A hetedik generációs Phantom épp ilyen. Valószínű nem volt véletlen sem az időzítés sem a húzás, mivel a találkozó előtt Pompeo épp arról beszélt, hogy fent kell tartani a szankciókat Kim Dzsongun rezsimével szemben. A vezér pedig megmutatta, hogy mire mennek vele.

És hogy mégis hogyan kerülhetett az országba a Rolls, ha elvileg tilos olyat eladni a diktátornak? Ahogy az elmúlt évtizedes embargók alatt bármi tiltott, amire a Kim-családnak igénye volt: Kínán keresztül. A szintén nem minta demokráciájáról híres kommunista szomszéd sokszor segítségére van Kiméknek, jó eséllyel onnan jutott be a Kim papa temetésén látott Mercedes-flotta is