A Smart helyett jöhet a Mercedes kisautó

2018.10.25. 06:10

A Smart soha nem lett igazán nagy siker, bár idáig sikerült valahogy életben tartani a márkát. Ám úgy hallani, a Mercedes távlati terveiben már nem igazán jut neki hely.

2

Az Automobile Magazine úgy tudja, az aktuális Smart Forfour és Twingo kifutásával a Renault kiszállna a partneri viszonyból, ezzel pedig a jelenlegi Smart platform is veszélybe kerülne. Egy lehetséges megoldás, hogy egyszerűen felszámolják a Smart márkát – erre állítólag 2026 után kerülhet sor legkorábban. Ezzel párhuzamosan állítólag vannak tervek arra is, hogy a Mercedes saját márkanéven hozzon forgalomba a jelenleginél kisebb autókat, amelyek 2025 után jelenhetnének meg.

A hiányzó műszaki alapok kérdését állítólag egy új padlólemezzel oldaná meg a Mercedes: egy változtatható méretű platformról hallani, amelyet MX1 néven emlegetnek. Ez egyszerre válthatná az A osztály alapjául szolgáló MFA2 platformot, és lenne megfelelő alap a kisebb típusokhoz. Természetesen orrmotoros, fronthajtású elrendezésben gondolkodnak a Mercedesnél, miután az aktuális kompakt modellcsalád kifejezetten sikeres lett. Egyesek még azt is tudni vélik, hogy a jelenlegi Mercedes kisautó-tervezet az U osztály nevet viseli.

Elsősorban persze hosszabb távú tervekről van szó, amelyek közül semmi nincs kőbe vésve. Eleve változhatnak a tervek, ha jövőre tényleg bekövetkezik a vezetőváltás a Mercedesnél, és s később is: a jelenlegi gyakorlat alapján a 2025-ben megjelenő modellek részleteit 2021 előtt aligha véglegesítik.