Ingyenes villanyautó-használatot ígér egy német vállalkozás

2018.10.30. 15:50

Első körben a németországi Aachenben indítaná be villanyautó-megosztó szolgáltatását az UZE Mobility nevű cég: ingyen lehetne elvinni a cég Streetscooter villanyfurgonjait egy-egy szállítási feladat erejéig. Az árat nem a felhasználó, hanem a hirdetők fizetnék meg, az elektromos áruszállítókon elhelyezett monitorokon ugyanis reklámok jelennének meg.

Ahogy a vállalkozás egyik vezetője fogalmaz, az ingyenes elektromobilitást az adatok táplálják majd. Az ötlet lényege az, hogy az autókban elhelyezett helymeghatározó modul segítségével akár utcánként változtatható az autó oldalán megjelenő reklámüzenet, és a cég alapítói szerint ezzel növelhető a kültéri reklámok vonzereje a megrendelők szemében. Jelenleg a mobil reklámhordozók nagyrészt még plakátokat, statikus üzeneteket hordoznak, pedig a technológia ennél fejlettebb megoldásokat is lehetővé tesz – az UZE Mobility ezt a lehetőséget próbálná az elsők közt kihasználni.

A próbaüzem 2018 decemberében indul, első körben 50 autóval. Ez lényegében arra lesz jó, hogy kiderüljön, az elméletben nagyszerűen működő üzleti modell a gyakorlatban hogyan válik be. Ha az eredmények megfelelőek, akkor később akár bővíthetik is a szolgáltatást.