Megint a Porschénál a nürburgringi rekord (illetve mégse)

2018.11.02. 12:07

Három hónapja áll a Lamborghini Aventador friss rekordja a Nordschleife leggyorsabb utcai autói között. Úgy tűnt, a Porsche máris visszavette a címet egy GT2 RS-sel, ami 6:40,33-as kört futott, de az autó talán nem is annyira utcai, mint a kategória engedné. 

Nagy éve van a Porschénak idén a Nordschleifén. Bár a tavaly szeptemberben futott új utcai autós csúcsukat az olaszok nyáron lenyomták, a 919-cel futott 5:19-es körük akkora abszolút új csúcs volt, hogy mi is nehezen hittük el, amíg meg nem mutatták videón

A street legal, azaz utcán is használható szériaautók között ettől még ott volt a keserűség, hogy leverték őket Lambóék. Aztán október 25-én futott a Manthey Racing GT2 RS-ese egy 6:40-es kört, aminek hírét most hoztak nyilvánosságra. A Porsche tavalyi csúcsa szintén ezzel a típussal volt, akkor 6:47 alatt találtak körbe vele, azt sikerült levinni az Aventadornak 6:44-re nyáron.

A friss rekord körül egyelőre van némi bizonytalanság. Az autón a Manthey Racing saját csomagja volt, ami nagyrészt aero- és alváz-módosításokból állt, és amit kimondottan a Nordschleifére hangoltak, szóval messze nem egy szalonból bárki által megvehető autóról volt szó. Valamennyire azonban mégis, mert a Manthey-nél azt mondják, bárki számára megvehető a csomag.

A lényeg viszont, hogy jó eséllyel nem az utcai autók között hitelesítik a GT2 RS körét, amivel bár ez a csúcs egyelőre marad a Lamborghininél, a nem széria autók között viszont ezzel leverte a 911 a McLaren P1 XP1 LM 6:43-as körét és a 919-cel együtt állnak a kategória élén. (Akit érdekel, hogy még mi mindent vert el, az további köridő-bogarászást a kapcsolódó Wiki-oldalon tud folytatni.)