Több, mint másfél milliárd forintért kelt el a terep Porsche

2018.11.03. 18:01

1 600 millió forintnak megfelelő dollárért kelt el a Sotheby’s aukciós ház árverésén egy Porsche 959-es, megduplázva ezzel a licit előtt remélt vételárat. Az alapból is hajmeresztő összeget feltehetően az autó különleges története miatt licitálták az egekbe.

A 959-est ugyanis eredetileg B csoportos raliautónak szánták, ezért az akkori szabályoknak megfelelően legalább 200 utcai használatra is alkalmas darabot le kellett gyártani az induláshoz. Azonban 1986-ban az FIA levette a műsorról a kategóriát a sok halálos baleset miatt, így a Porsche ott maradt kétszáz raliautóval, versenyszéria nélkül.

Hogy mégse menjen kárba a sok fejlesztés, hat példány felkészítettek az egyik legkeményebb versenyre, a Párizs-Dakar ralira. Az állítható futóműhöz és az összkerékhajtáshoz nem is nyúltak, egyedül a dupla turbós hathengerest cserélték egy 3.2 literes szívó boxerre. Lényegében egy B csoportos raliautókból álló flottával indultak neki a távnak.

A kérdéses 959-es két szakaszt is megnyert az 1985-ös Párizs-Dakaron, de egy elszakadt olajcső miatt kénytelen volt feladni a versenyt. Azóta csendben pihent egy magángyűjteményben, egészen mostanáig, minden bizonnyal tetemes hasznot hajtva az eddigi tulajdonosának.