Új irányba indulna a Volkswagen-csoport?

2018.11.06. 11:43

Úgy hallani, a Volkswagen-csoport vezérigazgatóna, Herbert Diess új, tíz évre szóló tervekkel áll elő néhány napon belül, amely teljesen átalakíthatja a vállalat jövőjét. A házon belüli fejlesztések helyett a külső partnerekkel való együttműködés kerülne előtérbe.

volkswagengroup

A Volkswagen-csoport eddig elsősorban saját mérnöki kapacitására támaszkodott, erős szabványosítás mellett. Ez a hagyományos autók gyártásánál jól működő stratégia volt, de most, amikor egyszerre vált szükségessé az önvezető rendszerek és az elektromos autók fejlesztése, lehet, hogy nem ez a leghatékonyabb megoldás.

A VW-csoportot irányító Herbert Diess állítólag egy ilyen megoldást vázol fel abban a tízéves tervben, amelyet november 16-án tár majd a felügyelőbizottság elé. Ha a részvényesek képviselői rábólintanak a tervre, akkor a Volkswagen-csoport a jövőben számos területen az eddiginél sokkal komolyabb együttműködési megállapodásokat köthet, így csökkentve drámai mértékben a fejlesztésre költött összeget. Ez csak tavaly több mint 11 milliárd euró volt, nem csoda, hogy ezen az összegen igyekezne csökkenteni Diess.

Hogy pontosan miféle együttműködésekről lenne szó, azt egyelőre csak találgatni lehet. Egyesek azt feltételezik, hogy a Volkswagen a Ford rendelkezésére bocsáthatja MEB nevű rugalmas villanyautó-platformját, amivel mindkét gyártó költségei jelentősen csökkennének. Cserébe a Ford pickup-alapokat és motorokat adhatna, és a két gyártó megoszthatja egymással a robotpilóta-fejlesztésben elért eredményeit.

Abban a legtöbb megfigyelő egyetért, hogy egy ilyen irányú változás legnagyobb vesztese az Audi lehet, amely eddig a VW-csoporton belül is a legintenzívebben fejlesztő részlegnek számított. Elképzelhető, hogy az együttműködések kialakításával párhuzamosan a márka elveszíti az elmúlt harminc év során kiharcolt vezető szerepét a cégcsoporton belül.