Pénzügyi szakember érkezik a Tesla élére

2018.11.08. 15:50

Egy ideje már nem titok, hogy Elon Musknak mennie kell a Tesla éléről: a tőzsdefelügyelettel kötött megállapodásban vállalta, hogy legalább három évre lemond az igazgatótanács elnöki posztjáról. Ha minden igaz, így kerülhette el, hogy komolyabb büntetést kapjon azokért a twitter-bejegyzésekért, amelyek bennfentes piacmanipulációs kísérletként is értelmezhetők. Valaki azonban kellett a vállalat élére, és a cég vezetésével Denholmot bízza meg az igazgatótanács.

robyn denholm

A hölgy eddig is a vezetőség tagja volt független igazgatóként, de főállásban az ausztrál kommunikációs óriásvállalat, a Telstra pénzügyi igazgatója volt. Erről a pozícióról azonban lemond a Tesla kedvéért. „Robynnak kiterjedt tapasztalatai vannak a technológiai és az autóiparral is, és az elmúlt négy évben nagyon sokat tett azért, hogy nyereséges vállalattá váljunk” - indokolta meg Elon Musk röviden, hogy miért őt jelölte utódjának. Denholm számos cégnél megfordult korábban, egyebek közt a Sun Microsystemsnél töltött tizenegy évet, majd a Toyota ausztrál leányvállalatánál is dolgozott hét évet – innen származnak autóipari tapasztalatai.

Azt egyelőre nem tudni, hogy leváltása után Elon Musk milyen mértékben vonul vissza a nyilvános szereplésektől, de valószínűtlen, hogy kiengedné a kezéből a tényleges irányítást, mivel a Teslának még mindig ő a legnagyobb részvényese.