Nagyszerű villanyautót ígér az friss kínai márka

2018.11.10. 08:09

Az Aiways nevű kínai cég legelső modellje az U5 névre hallgat, és már kezdetben olyan paramétereket ígér, amit a nagyobb gyártók sem tudtak eddig összehozni. Mindezt nagy sorozatban ígérik, jövő őszre.

Ahhoz képest, hogy mennyit vergődött az Audi, mire összeállt az e-Tron, ez a kínai vállalkozás igazán flottul nyomja. A tavaly alapított Aiways első modellje, az U5 egy közepes méretű, 4,7 méter hosszú szabadidő-autó, ránézésre borzalmas aerodinamikájú, szögletes formatervvel, ám ha hozza mindazt, amit ígért, akkor a Jaguar I-Pace, a Tesla Model 3 és a Mercedes EQC karrierjének is annyi, mind mehet, ahova csak akar, itt az új király.

Az elsőkerék-hajtású U5 ugyanis 190 lóerős, 560 kilométert megy egy töltéssel, már az első évben 150 ezer példányban készül majd, és csupán 25 ezer euróba kerül, egy kicsit kevesebbe, mint amennyit eddig egy VW e-Up!-ért elkértek.

A legszebb az, hogy állítólag már 2020-ban megérkezhetnek az első példányok Európába, bár a legfontosabb célpont nyilván Kína, ahol hamarosan kezdődik a központilag elrendelt villanyautó-forradalom.

Az egész egy picit azért túl jó, hogy igaz legyen, de ez elsősorban az árra vonatkozik: van egy olyan érzésünk, hogy mire ideér, az U5 talán nem is lesz már ennyire jó vétel.