Ferrari 458-at vert a kis Tesla pályamódban

2018.11.12. 08:41

Egy Ferrari-verés hírével és ezzel a gumiégetéssel együtt adta ki a Tesla, mit takar a kétmotoros Model 3 új pályamódja. 

Egy ideje már nem titok, hogy az eddigi Teslák, de úgy általában a villanyautók nem pályázásra valók. Ezért volt annyira büszke a Jaguar az I-Pace bemutatóján, hogy a Formula-E-s tapasztalataikra építve nekik milyen jól megy a hőmenedzsment, de azóta már a saját villanyautós pályabajnokságukat is bejelentették. Persze a Tesla se engedte el végleg a témát, már a Model 3 gyártása előtt olyan ígéretekkel dobálóztak, hogy megeszik vele az M3-ast pályán, nyáron pedig már arról is beszéltek, hogyan nézne ki az ehhez szükséges pályamód.

A pályamód a Model 3 Performance-hoz, a kétmotoros 3-as erősebb változatához készült; akinek ilyenje van, már egy sima szoftverfrissítéssel megkaphatja. Ez egyrészt a két motor közti nyomatékelosztást szabályozza. Lehet vele például hosszú drifteket nyomni, de ami pályázás szempontjából érdemibb: képes úgy is osztani a nyomatékot, hogy azzal a lehető legszűkebben lehessen támadni a kanyarokat. Megnövelték még a regeneratív fékezés határait is, azaz az eddiginél sokkal kevesebb mechanikus fék-igénnyel és sokkal nagyobb energiavisszatáplálással lehet vele pályázni. Már ez is sokat segít a hőmenedzsmenten, ami pályamódban sokkal proaktívabb és hatékonyabb.

És mi volt az a Ferrari-verés? Randy Pobst autóversenyzőt beültették egy pályamódos Model 3-ba a Willow Springs-i pályán, ahol 1:21,49 alatt vitte körbe a Brembo fékekkel és Michelin pályagumikkal szerelt 3-ast. Eközben a pályán a Ferrari 458 Italiavál futott legjobb kör 1:22,30, az Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio pedig még messzebb van az 1:22,78-as legjobbjával. Hogy az M3 megvan-e már, még nem tudni.