Ugyanazt az autót árulják majd Fiat, Honda, Mitsubishi és Toyota néven

2018.11.12. 15:13

A kínai Guangzhou Autóról, és a Trumpchi márkáról épp csak tudomást szerezhetett az európai közönség az idei Párizsi Autószalonon, ám van egy modelljük, a GS4, amely hamarosan négy nagy nemzetközi autómárkánál is felbukkanhat. Mindez annak köszönhető, hogy Kínában az elektromos és hibrid modellek eladásától tették függővé a többi autó lehetséges maximális eladásait, a GS4 pedig elég népszerű.

gs4

Tulajdonképp arról van szó, hogy jövőre már kötelezően minden tizedik autónak elektromosnak vagy hibridnek kell lennie. És Kínában nemigen lehetséges kikerülni a szabályokat, így az autógyártók most nagyon igyekeznek, hogy olyan elektromos vagy hibrid típusokat szerezzenek be, amelyek Kínában is eladhatóak. Azzal, hogy tulajdonképp nem adhatnak el összesen több autót, mint a forgalomba helyezett, legalább részben elektromos járművek számának tízszerese, a gyártóknak megéri igazán olcsón adni az ilyen autókat, akár jelentős veszteséggel is.

Ez a helyzet szülte, hogy hirtelen igen népszerűek lettek a nagy nemzetközi gyártók körében az olcsó kínai elektromos és hibrid hajtású járművek, amilyen a Trumpchi GS4-ese is, amely egyaránt létezik tisztán villamos hajtású, hibrid és benzines kivitelben is. A Mitsubishi, a Honda és a Fiat a hibrid változatot tervezi felvenni helyi palettájára, míg a Toyota a tisztán elektromos kivitelt veszi a GAC-tól, és adja tovább. Az árak nem túl magasak, átszámítva 5,7 és 6,8 millió forint közti áron kínálják a típust, az utóbbi azonban már a tisztán elektromos Toyota ix4 ára.