A Nissan felfüggesztette saját elnökét

2018.11.19. 16:30

Úgy néz ki, a Nissan egy belső vizsgálat során ásta ki, hogy Carlos Ghosn ötmilliárd jennel kevesebbet vallott be a hatóságoknak, mint amennyit a valóságban keresett. Hónapokig tartó belső vizsgálat után az autógyártó jelentette fel a cégvezetőt, akit ennek nyomán ma letartóztattak, a reprezentatív igazgató Greg Kellyvel együtt.

ghosn grump

A helyzet nagyon furcsa: a Nissan a jelek szerint maga tárta fel a szabálytalanságot, majd jelentette azt az ügyészségen. Ezek után Ghosn-t és Kellyt lényegében azonnal fel is függesztette a cég. A Nissan vezérigazgatója, Hiroto Saikawa mindezt egy sajtókonferencián jelentette be, ahol egyben azt is jelezte: úgy véli, Ghosn eltávolítása ellenére a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség, amelynek másik két cégében Ghosn még mindig vezető szerepet tölt be, tovább működhet. Saikawa azt is mondta, megtesznek majd mindent, hogy kialakítsák az együttműködés megfelelő szerveit a vállalaton belül. „A jövőben biztosítjuk, hogy ne múljon ennyi minden egyetlen személyen... Beszélnünk kell a partnereinkkel, és kialakítani a megbízható struktúrákat.” - mondta Saikawa.

ghosn speech

Ha nem is neveznénk nyílt puccsnak, ami zajlik, úgy néz ki, a Nissanon belül egy ideje már készültek rá, hogy Ghosn bukásához hozzájáruljanak, aki tavaly februárban mondott le a japán gyártónál a vezérigazgatói posztról, és adta át a napi ügyek irányítását. Hogy mivel vádolták meg azon kívül, hogy kevesebbet vallott be, mint amennyit keresett, egyelőre nem tudni, de állítólag többféle súlyos kihágást is feltárt a belső vizsgálat.

Érdeklődve várjuk, hogy hogyan folytatódik a dráma, amelynek az is része, hogy az első hírek hatására a Renault és a Nissan részvényei is 11%-ot estek.