Letartóztatnák a Renault-Nissan vezérét

2018.11.19. 11:12

Egy ilyen lépés még egy ügyészségtől is meglepően barátságtalan: utoljára sokkal nagyobb horderejű ügyben, a VW dízelbotránya kapcsán hallottunk magas rangú autóipari vezetők letartóztatásáról, de most messze nem ilyen komoly az ügy, legalábbis látszólag.

Carlos-Ghosn-of-Nissan

A japán Asahi Shimbun híre szerint a tokiói ügyészség azért adott ki letartóztatási parancsot Ghosn ellen, mert azzal gyanúsítják, hogy alacsonyabb fizetést vallott be, mint amennyit a valóságban kapott. Eddig egyedül a Nissan kommentálta a hírt, annyival, hogy még folyik annak a bevallás ellenőrzése házon belül, ám sem a Renault, sem a Tokiói Ügyészi Hivatal, sem maga Ghosn nem reagált. A részvényárfolyamok viszont igen: a Renault papírok eddig 5,5%-ot estek.

Ghosn egyike a kevés külföldi vállalatvezetőnek Japánban, és a Nissan megmentése kapcsán eddig meglehetősen népszerűnek tűnt a szigetországban. Jelenleg is viszonylag sok időt tölt ott, bár mostanság elsősorban a Mitsubishi eredményeinek javításával foglalkozik. Ezért is meglepő a letartóztatási parancs, bár valószínű, hogy a végrehajtásra nem lesz szükség: Ghosn aligha tér ki a kihallgatás elől.