A Renault-tól is kitehetik Carlos Ghosn-t

2018.11.20. 13:50

A francia pénzügyminiszter szerint, aki az állami tulajdonú részvények kapcsán a Renault egyik tulajdonosának képviselőjeként is beszélhet, Carlos Ghosn már nem alkalmas a Renault vezetésére, most, hogy letartóztatták Japánban. Ugyanakkor a döntést nem egyedül ő hozza.

n155anx

Azzal, hogy Carlos Ghosn, a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség elnök-vezérigazgatója, a világ talán legismertebb és legbefolyásosabbnak tartott autóipari vezetője tegnap letartóztatásba került Tokióban – állítólag a repülőtéren, az utaztatására használt N155AN lajstromjelű Gulfstream repülőgépen lepték meg a leszállás után szinte azonnal – pénzügyi visszaélések vádjával, teljesen váratlan helyzet adódott. A Nissanon kívül, ahol nyilván előre tudtak a Ghosn elleni vizsgálatról, és az azt követő feljelentésről, viszonylag lassan reagál a játszma többi résztvevője, de ahogy most kinéz a dolog, a letartóztatott vezérigazgatónak a Renault élén sem biztos a helye.

Erre utal legalábbis a francia pénzügyminiszter nyilatkozata. Bruno Le Maire, aki a Renault-ban 15%-ot birtokló francia államot képviseli a cégen belül, egyelőre persze a helyzet stabilizálásában érdekelt. Egy ideiglenes irányítótestület felállítását szorgalmazza, amely döntéseket hozhat a Renault-n belül Ghosn távollétében. A japán hatóságok elvben akár 24 napig is őrizetben tarthatják Ghosn-t vádemelés nélkül, de ha időközben vádirat is születik, a fogva tartás időtartama még hosszabb is lehet. Ugyanakkor a Renault részvények árfolyamának csökkenését meg kell állítani, ezért a francia gyártó tulajdonosainak gyorsan kell lépniük.

Így lehetséges, hogy bár Ghosn korábban erős pozícióban volt a cégen belül, azzal, hogy átmenetileg eltüntették a színről, napokon belül elveszítheti minden eddig betöltött tisztségét, és akár napokon belül munkanélkülivé válhat.

A Renault várhatóan még ma tart egy rendkívüli igazgatótanácsi ülést, ahol a legfontosabb átmeneti kinevezésekről már meg is születhetnek a döntések, de nyilván napokba, vagy akár hetekbe is beletelik majd, mire kitisztul a kép.