A hét gyorshajtófogója az apró olasz falu trafipaxa volt

2018.11.25. 11:37

Két lazán autós kötődésű hír szólt nagyot a héten. Az egyik a friss jogsis német sztorija volt, aki talán új rekorder lett, miután 49 perccel a jogosítványa megszerzése után el is bukta azt. A másik hírbomba az Acquetico nevű olasz falué, ahol közel hatvanezer gyorshajtót mértek be két hét alatt. 

br.png

Acquetico egy apró falu Olaszország északnyugati részén, amit ugyan csak 130-an laknak, mégis óriási forgalom megy át rajta az év nagy részén. A Ligur-tenger felé menet rengetegen hajtanak keresztül a falun, nagyon sok a lakókra veszélyes gyorshajtó, bár ezzel a problémával valószínű sok más település küzd arrafelé. Acqueticónak viszont elege lett a gyorshajtókból, a polgármester kérte a hatóságokat, tegyenek sebességmérő kamerát a faluba, mert ez így tarthatatlan. Az eredmény: 58 568 gyorshajtás a kéthetes tesztüzem alatt.

A sokkolóan nagy számról jó lenne tudni, mennyire volt érzékenyre állítva a kamera. A faluban tábla szerint ötvennel lehet menni. Lehet, hogy mindenkit, aki ennél gyorsabban ment, gyorshajtóként regisztráltak, de az is lehet, hogy volt egy türelmi határ (ahogy Magyarországon 65 km/h fölött büntet a rendőr az ötvenes táblánál). Akárhogy volt, ijesztően sokan tesznek a falu lakóira. A két hét rekorderét amúgy 135 km/h-val kapta el a falu kamerája (még csak nem is az éjjeli órákban, délután négy órakor hozták össze), de voltak még páran 130 fölött és nagyon sokan 100 fölött. A tesztüzem után a kamera természetesen marad és szórja majd a büntetéseket.