Hihetetlen leépítésekbe kezd a General Motors

2018.11.27. 11:51 Módosítva: 2018.11.27. 11:56

Az Opel eladása után Mary Barra folytatja a General Motors hatalmas és nehézkes szerkezetének fájdalmas bontását. A cél a cégvezető szerint a versenyképesség jelentős javítása, de a kúra rövid távon fájdalmas lesz.

gmclosures

A legmegdöbbentőbb hír az összes közül, hogy épp a Donald Trump elnöksége idején zár be a General Motors öt amerikai üzemet – ebből négyet az Egyesült Államokban és egyet Kanadában –, és tesz utcára kb. 14 700 embert. Az elnök korábban jelezte, hogy egy ilyen lépésre a kormányzat keményen reagál – ez is jelzi, hogy Mary Barra nem az az ijedős fajta.

A leépítések nagyobb része egyébként az adminisztratív munkahelyeket érinti: durván 8000 főt bocsát el a GM az íróasztalok mögül, ami még mindig csak a 15%-a a teljes észak-amerikai állománynak. Ez önmagában is jelentős megtakarítás lenne, de ezen felül az öt, 2019-ig bezárásra kerülő gyár – három autógyár, Oshawa, Lordstown és Detroit-Hamtramck, valamint két hajtás-gyártó, Maryland és Michigan – is 6700 fő utcára kerülését jelenti majd. Az üzemek bezárásával a hat itt gyártott autótípus, a Buick LaCrosse, a Cadillac CT6, a Cadillac XTS, a Chevrolet Impala, a Chevrolet Cruze és a Chevrolet Volt is eltűnik a kínálatból.

Az érem másik oldala, hogy a cégvezetés az intézkedésektől 2020-ig hatmilliárd dollár megtakarítást vár. „Az iparág gyorsan változik... Biztosítanunk kell, hogy jó helyzetben vagyunk, és ezek a lépések erősítik fő tevékenységünket.” - mondta indoklásként Mary Barra, a cég vezérigazgatója. A befektetőknek természetesen tetszik a hatékonyság növelése, a GM részvényei ennek megfelelően 4,8%-ot erősödtek, viszont a szakszervezetek érthető módon tiltakozásuknak adtak hangot. „A GM-nek ez a döntése, hogy amerikai üzemeket zár be, miközben Mexikóban és Kínában kapacitást bővít, egyértelműen káros az amerikai munkavállalóink számára.” - mondja az autóipari dolgozók szakszervezetét (UAW) a GM-nél képviselő Terry Dittes.

A GM döntése véglegesnek látszik, de még nagy kérdés, hogy mit reagál erre a kormányzat és a szakszervezet, megpróbálják-e a céget valahogy megakadályozni a gyárbezárások végrehajtásában.