Megállapodtak a Renault-Nissan-Mitsubishi vezetői

2018.11.30. 11:53

Carlos Ghosn vezérigazgató letartóztatása óta először egyeztettek a Renault, a Nissan és a Mitsubishi vezetői egymással, méghozzá a szövetség amsterdami főhadiszállásán. A Renault-t, ahonnan Ghosn-t egyelőre még nem tették ki, a helyettesítésére kijelölt Thierry Bolloré képviselte, és úgy tűnik, minden a Ghosn-t félreállító Nissan vezér, Hiroto Saikawa szája íze szerint alakult.

alliance hq

A legfontosabb fejlemény, hogy a Renault részéről beleegyeztek a közös irányításba, ami vélhetően azt is jelenti, hogy a Renault egyelőre nem nevez ki európai vezérigazgatót a Nissan élére. „Különösen jó találkozó volt ez. Megerősítettük, hogy közösen irányítunk a jövőben, ami kiváló.” - mondta lelkesen Saikawa. A külön nyilatkozó Mitsubishi vezér, Osamu Masuko valamivel visszafogottabb volt, arról beszélt, hogy szükség volt a normális állapot érzésének visszaállítására, alapvetően erről szólt a találkozó, amelyen egyébként a szövetség struktúrájának kérdéseiről nem esett szó. Alá is írtak egy levelet, amely a vállalatszövetség dolgozóinak szól, amelynek kulcsmondata így szól: „A szövetség nem nemzeti, hanem globális, és nem csupán néhány egyént, de egy egész csapatot kíván, hogy jól működjön.”

Bár úgy néz ki, ezzel a Nissan szeretné lezárni a kérdést és továbblépni, úgy tűnik, a Renault álláspontja egyelőre nem világos. Carlos Ghosn ellen, bár letartóztatták, még vádemelés sem történt, és a Renault egyelőre nem bocsátotta el, csupán a helyettesítéséről gondoskodott. Sokan ugyan biztosra veszik, hogy már nem tér vissza – és a japán ügyészek elszántságát látva erre van is esély – de ez még korántsem biztos. Végleges vezérigazgató nélkül pedig egyelőre nem látszik, hogy markáns álláspontot foglalna el a cég.

Arról is hallani, hogy a végső alkut magasabb szinten köthetik meg. Emanuel Macron francia elnök és Shinzo Abe japán miniszterelnök állítólag már kitűzték egy tárgyalás időpontját, ahol a Renault-Nissanról is szó esik majd.