A Ford még több embert rúghat ki, mint a GM

2018.12.04. 13:12

A Bloomberg híre szerint a Fordtól akár 25 ezer főt is elbocsáthatnak a következő években, a nagy arányú átszervezések kapcsán, legalábbis a Morgan Stanley elemzői szerint.

fordplant

Az amerikai befektetési bank elemzője, Adam Jones írta le, hogy nagyjából mire lehet számítani a korábban legalább részben bejelentett, 11 milliárd dolláros megtakarítást célzó átszervezések kapcsán. „Úgy véljük, elsősorban a Ford of Europe-ot érinthetik az átszervezések: a részleg szerintünk jelenleg 7 milliárd dollárral húzza le a Ford értékét.” - véli Jonas, de azt is hozzáteszi, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában is várhatók elbocsátások.

Állítólag már jelezték a Ford adminisztratív dolgozóinak, hogy a jövő év közepe táján leépítések várhatók: a cégvezetés egyértelműen olcsóbban és rugalmasabban működő szervezetet igyekszik létrehozni. Ugyanakkor az amerikai kínálat drámai átalakítása, a személyautó-típusok számának csökkentése biztosan érinti majd a Ford észak-amerikai gyári munkásait is.

Donald Trump elég hisztisen reagált a General Motors gyárbezárási terveire, ami az elnök korábbi választási ígéreteit ismerve nem olyan meglepő. Úgy néz ki, a Fordnak is hasonló leépítési törekvései vannak, csak sokkal óvatosabban állnak elő velük. Végülis a külföldi gyártók amerikai sikereiből és abból a tényből, hogy háromból két detroiti gyártó csak állami segítséggel élte túl a legutóbbi gazdasági világválságot, az a tanulság adódik, hogy amelyik cég nem képes megújulni, az bezárhatja a boltot, ami többeknek fájna, mint bármilyen elbocsátás.