VW: a következő lesz az utolsó hagyományos modellcsaládunk

2018.12.05. 11:35

Bár egyre kevésbé kétséges, hogy a világ lassan áttér a villanyautózásra, ez az átmenet nem megy egyik napról a másikra. A Volkswagen stratégiai vezetője, Michael Jost beszélt cége terveiről.

„A kollégák most dolgoznak az utolsó olyan modellek műszaki alapjain, amelyek nem CO2 semlegesek” - mondta, majd hozzátette, szép lassan kopnak majd ki a belsőégésű motorok a kínálatból. Az, hogy most fejlesztik az utolsó hagyományos autókat, állítólag arra a típusgenerációra utal, amelyet 2026-ban kezd majd bemutatni a Volkswagen, és ez utána még legalább egy évtizeden át gyártásban lesz. Ugyanakkor Jost szerint akár 2050 után is megmaradhat néhány hagyományos, benzin- vagy dízelmotoros típus, kifejezetten olyan piacokon, ahol a villanyautók töltéséhez szükséges hálózat kiépítésére nem kerül sor.

A Volkswagen-csoportnál jelenleg két rugalmas platformra is fejlesztenek új elektromos modelleket. A kisebb és olcsóbb autókat az MQB platformhoz hasonló moduláris MEB rendszerre építik majd, míg az Audi és a Porsche a PPE elnevezésű műszaki alapra építkezik. Az első, valóban nagy tömegű gyártásra fejlesztett elektromos Volkswagenek 2019-ben érkeznek. Azonban a következő évtizedben a főszerep várhatóan még a benzin-elektromos hibrid modelleké lesz, amelyek egyelőre olcsóbbnak és célszerűbbnek ígérkeznek.