Jövőre jön a Nissan Juke utóda

2018.12.12. 06:15

A Nissan Juke, bár a formatervével az első pillanattól megosztotta a közönséget, kifejezetten sikeres lett. A tizedik évét tapossa, és az eladások még mindig alig csökkennek, ám a típus leváltása már elkerülhetetlen.

Már csak azért is, mert elérkezett az idő a műszaki alapok cseréjére. Juke még a 2002-es Nissan Micra alapjaira, a Renault-Nissan B0 platformjára épül. Az új Juke-ot már a CMF-B alapokra építik majd, amelyre a Renault Clio, a Nissan Micra, a Dacia Logan és Sandero modellek következő generációit is építik majd.

A korábbi tervek szerint már az idén ősszel bemutatták volna a Juke utódját, de ismeretlen okokból 2019 tavaszára tolódott a premier, és csak nyárra várható a forgalmazás megkezdése. Nem lehetetlen, hogy a késlekedésnek a Brexithez is van köze, hiszen a Juke-ot Európa számára jelenleg Sunderlandben, a Nissan brit üzemében állítják elő, ám egyáltalán nem biztos, hogy ez a jövőben is így marad.

Magáról az autóról csak annyit tudunk, hogy a cég igyekszik megtartani jellegzetes stílusát, ugyanakkor jobban illeszkedik majd a Nissan egységes arculatához. Várhatóan a méretei is nőnek – a típust a legtöbb kritika a szűk hátsó lábtér miatt érte – viszont arra állítólag vigyáznak, hogy a típus könnyen azonosítható maradjon.

A Juke a kezdetektől jól fogyott: bár az európai autóipar válságának közepébe érkezett 2008-ban, évi 90-100 ezer darabot a kezdetektől stabilan el lehetett belőle adni.