Új VW botrány: előszériás tesztautókat adtak el

2018.12.12. 12:56

Európában és Észak-Amerikában is történt ilyen: a gyáriak 6700 esetet ismernek el, de a Der Spiegel cikke szerint 9000-nél is több bizonytalan eredetű Volkswagen került forgalomba.

Az előszériás autókat néha megmutatják a közönségnek, de eladni nem szokás az ilyet
Az előszériás autókat néha megmutatják a közönségnek, de eladni nem szokás az ilyet

Az autók fejlesztése és a gyártás előkészítése során ezerszámra készülnek olyan előszériás autók, amelyek valamilyen szempontból nem egyeznek meg a végleges, típusengedéllyel rendelkező változattal. Sokszor csak apró, könnyen korrigálható eltérésekről van szó – például korábbi valamelyik szoftver verziója – de lehetnek fontosabb eltérések, más, nem végleges alkatrészek is. Az ilyen járműveket sok esetben oktatási, vagy demonstrációs célra használják, a legtöbb esetben pedig bezúzzák, de értékesíteni nem szokták. Már csak azért sem, mert ehhez egyedi engedélyezésre, ahhoz pedig drága vizsgálatokra volna szükség. Nos, úgy néz ki, a Volkswagennél valaki úgy döntött, a hivatalos út megkerülésével, használt autóként mégis értékesíti az előszériás autók egy részét.

A Volkswagen már el is ismerte a dolgot, és úgy tűnik, egyszerűen visszavásárolja a kérdéses autókat, legalábbis a Németországban kiadott mintegy négyezer példányt biztosan. Alighanem ezzel járnak a legjobban, ugyanis egyébként darabonként végig kellene vizsgálni, hogy melyik autó miben tér el a szabványostól, és hogyan lehetne a típusengedélynek megfelelővé tenni. Ráadásul ezeknek az autóknak a nagy része már nem új, 2006 és 2018 között értékesítették, azaz a kopásokkal együtt kellene megfelelniük például az új korukban érvényes emissziós normáknak.

Egyelőre úgy néz ki, a cégcsoport márkái közül csak a Volkswagen érintett, és azt egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e az ügynek további következménye. A német hatóságok állítólag még mérlegelik, hogy kivessenek-e bírságot a cégre, vagy megelégszenek azzal, hogy az autókat visszavásároltatják.