Tényleg jön az etanolos hibrid Prius

2018.12.27. 11:46

Egy nagy elsőzésre készül a Toyota: a világon először fognak sorozatgyártani etanol-elektromos hibridet. Természetesen Brazíliában készül mindez, az autó pedig mi más lenne: egy Prius.

prototyp hybrid ffv 1

Brazíliában nagy hagyománya van a bioetanolnak. Még a hetvenes években indult útjára a megújuló forrásból származó alternatív üzemanyag kultúrája, a kormányzati és gazdasági támogatással megvalósított, cukornád alapú etanolgyártás pedig mára a világ első számú etanol-exportőrévé és a második legnagyobb etanol üzemanyaggyártójává tette a hatalmas országot, ahol a benzines újautó-eladásokból több mint ötven százalékkal részesednek a benzin-etanol kettős üzemű járművek. Írja a Toyota közleménye, és ennek tudtában már érthető, miért látják értelmét a japánok egy külön ide szánt etanolos Priusnak. 

prototyp hybrid ffv 2

A Prius Hybrid FFV néven futó típusváltozat prototípusát már áprilisban mutogatták. Azt mondják, azóta tesztelték, és már nem látják akadályát a sorozatgyártás beindításának. Műszaki adatokat ugyan még mindig nem közöltek róla, azt viszont újra elmondták, hogy az etanol és a hibrid hajtás kombinálásával az FFV-jé egy ténylegesen szénsemleges üzem. A Toyota a jelek szerint hisz benne, hogy a brazil piacon ennek lesz tere, mert a sorozatgyártás 2019-es beindítására már elkülönítettek egymilliárd brazil reált (körülbelül 75,6 milliárd forint).