Le Mans-ra válthat a Red Bull a Forma-1 helyett

2018.12.28. 13:28

Egyelőre talán csak taktikai fenyegetés az egész, de konkrétan a Forma-1-ből való kiszállásról beszélt a sorozat egyik élcsapata, a Red Bull tanácsadója. Helmut Marko szavai szerint könnyen lehet, hogy Le Mans-ra váltanak a formulaautózásról 2020 után.

000 1B3797

A Ferrari hosszú évek óta fenyegeti lelépéssel az F1 mindenkori tulajdonosait. Ez az állandó háborús kommunikáció kell ahhoz, hogy a szabálymódosításokról vagy pénzvisszaosztásról szóló tárgyalásokon szavuk legyen, és ez az a kommunikáció, amit csak a nagy csapatok engedhetnek maguknak. A Red Bull eddig óvatosabb szereplő volt ebben a játszmában, de Markónál most elszakadt valami.

A Red Bull tanácsadója egyrészt a 2021-re várt új szabályok miatt aggódik, illetve 2020 végén jár le a jelenlegi Concorde-szerződés, és egyelőre nem tudni, miben változik majd. Utóbbi határoz arról, egyes csapatok mekkora arányban osztoznak a sorozat különféle bevételeiből (jogdíjak, közvetítés, stb.), cserébe a csapatok pedig garantálják részvételüket. Mind ekörül, mind a motorszabályok és a tervezett költségvetési plafon körül nagy még a bizonytalanság, ez az állapot pedig elbizonytalanította a Red Bullt a folytatásban; már ezért is csak 2020-ig kötöttek szerződést a Hondával.

Aston Martin Valkyrie
Aston Martin Valkyrie

Marko azt mondja, a teljes kiszállás az egyik opció, de az is elképzelhető - főleg, ha életbe lép a költségvetési plafon - hogy az F1-ből kivont személyzettel egy másik szériában indulnak párhuzamosan. Mind a két esetben ugyanaz a széria jelentené az alternatívát: a 2020-ra drasztikusan megújuló WEC, aminek a része a Le Mans-i 24 órás is. Még szerencse, hogy lesz a célra egy tökéletes autó, amihez véletlenül sok közük van. Az Aston Martinnal közösen fejlesztett Valkyrie jó eséllyel ott lesz az utcai szupersportautókra szabott megújuló sorozatban, a szereplés pedig nehezen menne a Red Bull aktív szereplése nélkül. 

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.