Így izzik a Bugatti új 3D-nyomtatott féke

2019.01.02. 06:47

Közel egy éve, hogy a Bugatti először megmutatta azt az új 3D-nyomatott titán féknyerget, aminek teszteléséről most kiadták egy tesztvideót.

Névtelen.png

A Chironhoz fejlesztett féknyergeket titánból készítik, a munkadarabon négy, egyenként négyszáz wattos lézer dolgozik. A kész alkatrész 2213 rétegből áll, a 45 órás gyártási folyamat során 700 Celsius fokra is felhevítik. A 3D-nyomtatással előállított változat 2,9 kilogrammot nyom, tehát mintegy két kilóval könnyebb a jelenleg használt alumínium nyergeknél, ugyanakkor erősebb is - írtuk róla tavaly (ide kattintva megnézheted, hogy néz ki a gyártása). Ez jutott el mostanság a tesztelésig, a videón azt látni, ahogy egy 16 colos karbon-kerámia tárcsát fékezgetnek vele. 

A videón azt látni, ahogy a tárcsával 375 km/h-s sebességet imitálnak, majd többször fékeznek vele. A csúcs az a vészfékezés szimuláció, ahol 375-ről gyorsan visszalassítják 60 km/h-ig. Itt jön a szikratenger. Azt mondják a Bugattinál, a féknyereg károsodás nélkül végigment a teszten, így nincs akadálya, hogy beszereljék a Chironokba. Ahogy Fank Götzke, a Bugatti technológiákért felelős vezetője elmondta, ezzel a 3D-nyomtatott titán fékkel egyelőre úttörők a Volkswagen-konszernen belül, de idővel nyilván ebből is leszivárog majd valami a lakossági márkákig.