Kezdődhet az öreg dízelek megtisztítása Németországban

2019.01.02. 10:04

Néhány hónapja dobta fel az ötletet a német közlekedési miniszter, Andreas Scheuer, hogy támogassák a régebbi dízelmotoros autók kipufogógázainak megtisztítását, méghozzá az autógyárak hozzájárulásával. És úgy néz ki, az ötlet hamarosan megvalósul, hiába ellenzi több német autógyár és beszállító.

dieselban

A Közlekedési Minisztérium már ki is adott egy dokumentumot, amely a szabályos átépítésre vonatkozó irányelveket tartalmazza, és úgy néz ki, már olyan cég is akadt, amely vállalná az átépítéseket, akár már a 2019-es évtől.

Bár egyes gyártók beleegyeztek, hogy anyagilag is támogatják az általuk gyártott modellek utólagos átalakítását, abban teljes az egyetértés az iparági szereplők között, hogy nem a régi modellek átalakítása, hanem az autópark gyors cseréjének támogatása jelentené a jó megoldást. „Minden, általunk ismert átalakítás jelentős hátrányokkal jár a jármű tulajdonosa számára: növeli a fogyasztást, illetve rontja az autó dinamikáját.” - mondja a VW műszaki igazgatója, Frank Welsch, de hasonlóan vélekedik a BMW, a Mercedes és a beszállítók közül a Continental is.

Végső soron persze az autótulajdonosok döntik majd el, hogy melyik lehetőséget választják: inkább a meglevő autójuk átalakítására költenek-e, az autócserét választják, vagy megpróbálnak együtt élni a régebbi dízelmotoros autókra vonatkozó korlátozásokkal, amelyek a német nagyvárosokban kezdtek életbe lépni mostanság.