Meghallgatást kért a bíróságtól a Renault fogva tartott vezére

2019.01.04. 12:45

November 19-e óta tíz naponta hosszabbíttatja meg az ügyészség Carlos Ghosn fogvatartását, méghozzá hivatalos vádemelés nélkül. A módszerűk az, hogy időről időre új vádakat hoznak fel, amelyeknek a vizsgálatára a bíróság újabb időt adhat. Ám úgy néz ki, az ügyészek eddig nem tudtak olyan vádiratot készíteni, amellyel a nyilvánosság elé állhattak volna.

ghosn speech

A meghallgatást ma kérelmezte Ghosn, és jövő kedden, helyi idő szerint 10:30-kor kerül rá sor. Ez lesz az első eset, hogy a Nissan és a Mitsubishi korábbi elnöke letartóztatása óta a nyilvánosság elé állhat. Ha minden igaz, Ghosn indoklást szeretne kapni a bíróságtól arra nézve, hogy miért nem engedik szabadon.

A bűntársaként letartóztatott, de magát ártatlannak valló Greg Kellyt óvadék ellenében már tavaly elengedték, így a kérdés, hogy Ghosn-t miért tartják továbbra is fogságban, jogosnak tűnik. Különösen annak fényében, hogy bár a vádak szaporodnak – a legújabb az, hogy Ghosn a Nissan pénzéből fizetett volna ki egy szaúdi üzletembert, aki korábban kölcsönzött neki – az ügyészség hivatalos vádirattal még nem állt elő. Az időhúzás pedig arra enged következtetni, hogy nincs is az ügyészség kezében elegendő bizonyíték, hiába kapták meg a Nissantól a Ghosn elleni belső vizsgálat teljes anyagát.