Óriási gyűjtőper indul a Volkswagen ellen Németországban

2019.01.06. 12:52

Messze nincs még vége a dízelbotránynak, annyira nem, hogy Németországban még csak most szerveződött meg a gyűjtőper a Volkswagen ellen. 372 ezer becsapott német ügyfelük csatlakozott a közös perhez.

gu

A dízelbotrány elmúlt három évének egyik nagy tanulsága, hogy az európai fogyasztóvédelem messze elmarad az amerikaitól. Ezt abban a jól számosítható példában mérhetjük le, hogy amíg az USA-ban félmillió ügyfele kártérítése, autói visszavásárlására bő tízmilliárd dollárt költött a Volkswagen, addig a 8,5 millió érintett európai pénzbeli kártérítéséről, autóinak visszavásárlásáról nem sok szó esett. Úgy tűnik, azért pár kellemetlen köre itt is lesz még cégnek, például a befektetőkkel, az osztrák tulajdonosokkal, de még a németekkel is.

A német eset már azért is érdekes, mert ez lesz az első csoportos per Németországban, amit német vállalat ellen indítanak. Az ügyre jelentkezett 372 ezer Volkswagen-tulajdonos, mint felperes azt szeretné bizonyítani, hogy a cég szándékosan károsította meg őket a csalószoftver telepítésével. Ha nekik ad igazat a bíróság, az még egy fejenként néhány ezer eurós kártérítés mellett is újabb euró milliárdokat jelent majd a Volkswagennek.

dízelbotrány

A Volkswagennek eddig több mint 28 milliárd eurójába került a dízelbotrány a büntetések, visszahívások, kompenzációk miatt, és akkor a vásárlói bizalom csökkenésének nehezen mérhető áráról nem is beszéltünk. Összességében mégis jobban járnak, mint egy esetleges következő csaló, akinek már látatlanban be van ígérve egy korlátlan büntetés.