Gigászi orrlyukakat kap a csúcs-BMW

2019.01.08. 13:00

Egy kicsit meglepő, de úgy néz ki, már nincs messze minden idők legfeltűnőbb orrú BMW-je. Ezen a kiszivárgott fotón már mindenféle álcázás nélkül látszik.

7 19tsr

Ha néhány évtized késéssel is, de a BMW is követi az Audit a gátlástalan hűtőrács-növesztésben, és úgy tűnik, itt egyelőre a legnagyobb típusok kiváltsága lesz ez a fajta kialakítás. Az X7-esnél felbukkant nagy hűtőmaszkot ugyanis frissítése kapcsán a 7-es BMW is megkapja, legalábbis erre enged következtetni a Twitteren keresztül kiszivárgott, egyébként gyári minőségű kép.

7 19tsr

A döntés valahol érthető: az Audi single frame-nek nevezett üvöltő hűtőrácsa nagyszerűen működik, a német konkurencián kívül így vagy úgy, de már mindenki más le is másolta. A BMW-nél nyilván felmerült a kérdés, hogy hogyan tudnának hasonló, összetéveszthetetlen közúti jelenlétet eredményező formai megoldást alkotni. A dolog megítélése nyilván egyénenként változik majd, de az az érzésünk, hogy szimpátia-faktor tekintetében a kitágult orrlyukak ilyen fajta felidézése nagyjából ugyanott van, mint az Audik üvöltve száguldó pofája: ez elől is sírva menekül majd felnőtt és gyerek.

A BMW egyébként az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy még így is súlyosbít az arculatán, hiszen a nagy hűtőrácsoknak, legalábbis Európában, szinte biztosan leáldozik majd, ha a 2,5 liter alatti fogyasztási átlag 2030-ban kötelező lesz az autógyárakra nézve. Az ilyesmi aerodinamikailag nem hatékony, a kis fogyasztáshoz pedig a kis légellenállás vezet. Ezzel együtt a következő négy-öt évben biztosan gyakori látvány lesz a fújtatva közelítő 7-es BMW a hazai autópályák belső sávjába merészkedők tükreiben.